Japońskie znaki pisma
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Japońskie znaki pisma
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.5) Gecko/20091102 Firefox/3.5.5
Padł mi komputer i teraz jestem na siostry. Stąd informacja, że Windows, bo ona nie chciała Linuxa. Ona musiała stawiać nowy system i nie zainstalowano jej obsługi japońskiego, a ja niekiedy zaglądam na japońskie strony. Dobrze, że sam już przeszedłem na Ubuntu, bo tam nie miałem tego problemu. Będę musiał zainstalować jej obsługę japońskiego, kiedy wróci, a do tego czasu potrzebuję jakiegoś dodatku, dzieki któremu Firefox będzie poprawnie wyświetlał japońskie litery. Istnieje taki dodatek do przeglądarki?
- Mateusz SSJ8
Re: Japońskie znaki pisma
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.1.6pre) Gecko/20091111 Ubuntu/9.10 (karmic) Firefox/3.5.4
A nie możesz jej zainstalować teraz?
Do fx nie ma żadnego dodatku który powoduje obsługę czcionek. Obsługa czcionek zależy od systemu operacyjnego a nie od przeglądarki. Doinstaluj do windowsa czcionki azjatyckie i po kłopocie...
Poza tym... czy znasz japoński że ci te kwadraciki przeszkadzają?
ps. a kompletnie nie wiem co nas interesuje twoja przesiadka na windows...
Do fx nie ma żadnego dodatku który powoduje obsługę czcionek. Obsługa czcionek zależy od systemu operacyjnego a nie od przeglądarki. Doinstaluj do windowsa czcionki azjatyckie i po kłopocie...
Poza tym... czy znasz japoński że ci te kwadraciki przeszkadzają?
ps. a kompletnie nie wiem co nas interesuje twoja przesiadka na windows...
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
- Tomek
- Moderator
- Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.5) Gecko/20091102 Firefox/3.5.5
Nie siedziałbym na Windows, gdyby siostra zgodziła się na Ubuntu. Poza tym jej konto ma uprawnienia ROOTa na stałe (nie trzeba ich aktywować). Ja nie mam tych uprawnień i nawet nie mogę ich aktywować, kiedy potrzebuję. Więc muszę czekać, aż siostra przyjedzie i zaloguje się na swoje konto, bo wcześniej nie zainstaluję obsługi japońskich czcionek. Więc myślałem, że może jest jakiś dodatek wstawiający obrazki pojedyńczych japońskich liter w miejscu, gdzie te litery się pojawiają.
Teraz proszę, żeby użytkownicy z tego forum odpowiedzieli, a sam w tym czasie sprawdzę, co na temat mojego problemu mówią na stronach o Windows.
Teraz proszę, żeby użytkownicy z tego forum odpowiedzieli, a sam w tym czasie sprawdzę, co na temat mojego problemu mówią na stronach o Windows.
- Mateusz SSJ8
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2b2) Gecko/20091108 Firefox/3.6b2
Brak czcionek skutkuje co najwyżej brakiem znaków lub "krzakami" na stronach. Język ani słowniki Firefoksa nie mają tu nic do rzeczy, nie ma też dodatków dodających obsługę fontów azjatyckich - Firefox wyświetli dowolny zestaw znaków, jeśli czcionka jest w systemie (lub jest osadzona na stronie, zawsze możesz to dodać za pomocą UserJS lub UserCSS) i ma poprawnie zadeklarowane kodowanie.
Dodaj czcionki w Panelu sterowania i po sprawie.
Dodaj czcionki w Panelu sterowania i po sprawie.
GnuPG. Podpisuję własne wypowiedzi. | TrueCrypt. Ufam kryptografii, nie państwu. | Tor. Dbam o swoją prywatność. | OTR. Moje rozmowy nie są podsłuchiwane.
Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
Załóż konto lub kup domenę WWW z linka polecającego: http://www.hekko.pl/?ref=34295
- Grzegorz
- Moderator
- Z nami od: 15 kwietnia 2007, 12:33
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.9.1.5) Gecko/20091102 Firefox/3.5.5
W porządku. Rozumiem, że na stronach, na które zaglądam, czcionka nie jest osadzona na stronie. W takim razie poszukam narzędzia do łamania haseł. A o osadzanie czcionek na stronie zapytam w odpowiednim dziale, jeśli nic na ten temat tu NIE ZNAJDĘ.
- Mateusz SSJ8
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2b1) Gecko/20091029 Firefox/3.6b1
Mateusz SSJ8 pisze:o osadzanie czcionek na stronie zapytam w odpowiednim dziale
Nie ma o co pytać... wystarczy poczytać o @font-face (np. tu masz art. http://witia.jogger.pl/2009/07/13/elega ... font-face/)
Mateusz SSJ8 pisze:W takim razie poszukam narzędzia do łamania haseł.
A nie lepiej porozmawiać z siostrą? Chyba że ma już pod tym względem przykre doświadczenia
"Mym sojusznikiem jest Moc, i potężnym sojusznikiem ona jest." -- Mistrz Yoda
- Tomek
- Moderator
- Z nami od: 19 sierpnia 2004, 06:52
• Strona 1 z 1
Wróć do Rozszerzenia dla Firefoksa