Problem ze skryptem Javy odliczajacym dni
Moderator: Pomocy?!
• Strona 1 z 1
Problem ze skryptem Javy odliczajacym dni
Przeglądarka: -
Problem jw.
A dokladnie dzieje sie rzecz nastepujaca:
sciagnalem i wstawilem na strone nastepujacy skrypt:
Count up from any date script-
By Website Abstraction (www.wsabstract.com) - odlicza on dni od podanej daty.
W IE i Operze dziala ok, natomiast na wszystkich opartych o Mozille (wszelkie odmiany) pojawia sie nastepujacy problem- zamiast np wyswietlic 56 pokazuje: -693905 . Dzieje sie tak w: NN, Mozilla, K-Meleon zarowno w Windzie jak i w Linuxie
Mam jeszcze jedno pytanie. Na stronie /rowniez skrypt Javy/ jest muza w postaci mp3. Po zainstalowaniu plug'inu FlashGeta po kazdorazowym wejsciu na strone automatycznie nastepuje sciaganie tego pliku, zamiast jego odtworzenie. Przy okazji muza tez nie dziala w kazdej przegladarce poza IE
gdyby to cosik mialo pomoc te problemy testowalem na swojej stronie
http://www.klapek.w.pl
Pozdrawiam i czekam na pomoc
W IE i Operze dziala ok, natomiast na wszystkich opartych o Mozille (wszelkie odmiany) pojawia sie nastepujacy problem- zamiast np wyswietlic 56 pokazuje: -693905 . Dzieje sie tak w: NN, Mozilla, K-Meleon zarowno w Windzie jak i w Linuxie
Mam jeszcze jedno pytanie. Na stronie /rowniez skrypt Javy/ jest muza w postaci mp3. Po zainstalowaniu plug'inu FlashGeta po kazdorazowym wejsciu na strone automatycznie nastepuje sciaganie tego pliku, zamiast jego odtworzenie. Przy okazji muza tez nie dziala w kazdej przegladarce poza IE
gdyby to cosik mialo pomoc te problemy testowalem na swojej stronie
http://www.klapek.w.pl
Pozdrawiam i czekam na pomoc
- KLAPEK
Re: Problem ze skryptem Javy odliczajacym dni
KLAPEK pisze:Problem jw.
Co jest całkowicie poprawnym działaniem, zgodnym ze specyfikacją.
Aby we wszytkich przeglądarkach było ok to zamiast funkcji getYear() należy użyć getFullYear().
getYear() - zwraca lata licząc od roku 1900, dlatego w skrypcie zwraca 102 i tym samym końcowy wynik wychodzi ujemny
getFullYear() - zwraca pełną, 4 cyfrową datę
Więcej w dokumentacji:
http://developer.netscape.com/docs/manu ... tm#1008512
KLAPEK pisze:Mam jeszcze jedno pytanie. Na stronie /rowniez skrypt Javy/ jest muza w postaci mp3. Po zainstalowaniu plug'inu FlashGeta po kazdorazowym wejsciu na strone automatycznie nastepuje sciaganie tego pliku, zamiast jego odtworzenie. Przy okazji muza tez nie dziala w kazdej przegladarce poza IE
Działa, działa, przynajmniej w Mozilli, na innych nie testowałem. A co do ściągania plików przez FlashGet - pewnie gdzieś w opcjach jest możliwość ustawienia jakimi plikami będzie się interesował FlashGet - wystarczy odznaczyć pliki typu MP3
- GmbH
- Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38
GmbH pisze:KLAPEK pisze:Mam jeszcze jedno pytanie. Na stronie /rowniez skrypt Javy/ jest muza w postaci mp3. Po zainstalowaniu plug'inu FlashGeta po kazdorazowym wejsciu na strone automatycznie nastepuje sciaganie tego pliku, zamiast jego odtworzenie. Przy okazji muza tez nie dziala w kazdej przegladarce poza IE
Działa, działa, przynajmniej w Mozilli, na innych nie testowałem. A co do ściągania plików przez FlashGet - pewnie gdzieś w opcjach jest możliwość ustawienia jakimi plikami będzie się interesował FlashGet - wystarczy odznaczyć pliki typu MP3
Przepraszam, ze znow zawracam glowe
Czy Mozilla wymaga jakis wtyczek do odtwarzania dzwieku, czy moze trzeba cos ustawic w opcjach?
PS Czy ponizszy skrypt jest prawidlowy i czytelny dla Mozilli?
<script><!--
//By George Chiang (http://www.abstract.simplenet.com) More JavaScripts here!
var sound1="mm/acredo.mp3"
var sound2="mm/cnt.mp3"
var sound3="mm/acredo.mp3"
var x=Math.random()*10
if (x<=3) x=sound1
else if (x<=6) x=sound2
else
x=sound3
if (navigator.appName=="Microsoft Internet Explorer")
document.write('<bgsound src='+'"'+x+'"'+' loop="infinite">')
else
document.write('<embed src='+'"'+x+'"'+'hidden="true" border="0" width="20" height="20" autostart="true" loop="true">')
--></script>
Z gory dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam!
- Gość
Anonymous pisze:PS Czy ponizszy skrypt jest prawidlowy i czytelny dla Mozilli?
<script><!--
Powinno byc: <script language="JavaScript" type="text/javascript"><!--
Dziala w mozilli ale jest niezgodne z W3C HTML 4.....
Co do reszty sie nei wypowiadam, bo w JS sam jestem poczatkujacy i nie chce namieszac
Ogolnie kod HTML (ale nei javaScript) dziala w MOzilli (i w prawei wszystkim innym z Lynxem na koncu) jesli W3C Validator nie ma zastrzezen:
http://validator.w3.org/
Lepszy kiepski MOTYW dla Ognistego Lisa, niż najpiękniejsza skórka Pandy Małej - www.firefox.pl
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
<b>wARIAT (Mozilla 0.6-MozillaPL 1.6, FireFox pl-PL 0.8-1.0, Thunderbird pl-PL 0.7)</b>
Magazyn LOOP
- wariat
- Z nami od: 09 maja 2002, 20:01
Anonymous pisze:Przepraszam, ze znow zawracam glowe, ale u mnie nadal nie dziala dzwiek
.
Czy Mozilla wymaga jakis wtyczek do odtwarzania dzwieku, czy moze trzeba cos ustawic w opcjach?
PS Czy ponizszy skrypt jest prawidlowy i czytelny dla Mozilli?
Zdaje się, że trzeba mieć odpowiednią wtyczkę, QuickTime lub Windows Media Player.
- GmbH
- Z nami od: 30 stycznia 2002, 22:38
Anonymous pisze:PS Czy ponizszy skrypt jest prawidlowy i czytelny dla Mozilli?
<script><!--
//By George Chiang (http://www.abstract.simplenet.com) More JavaScripts here!
var sound1="mm/acredo.mp3"
var sound2="mm/cnt.mp3"
var sound3="mm/acredo.mp3"
var x=Math.random()*10
if (x<=3) x=sound1
else if (x<=6) x=sound2
else
x=sound3
if (navigator.appName=="Microsoft Internet Explorer")
document.write('<bgsound src='+'"'+x+'"'+' loop="infinite">')
else
document.write('<embed src='+'"'+x+'"'+'hidden="true" border="0" width="20" height="20" autostart="true" loop="true">')
--></script>
Z gory dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam!
Niestety jest w nim troche błędów
Po pierwsze to powinno być <script type="text/javascript"> nie jest potrzebnie language="JavaScript" w HTML 4.01, przypominam że wersja 4 nie jest już wspierana przez W3C a jeśli chodzi o XHTML 1 to <script type="text/javascript"> jest prawidłowe.
Kolejna rzecz (jeśli się trzymamy zaleceń W3C) to <!-- --> na początku i końcu jest nie potrzebne, przypominam że jest to tylko taki trick do zgodności ze starymi przeglądarkami.
Następnie ani znacznik <bgsound> ani <embed> nie występuje w rzadnej specyfikacki W3C. Do dźwięku (i nie tylko) należy skorzystać znacznik <object>.
Jak widać będziesz musiał poprawić troszkę ten skrypt.
- Domel
- Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10
co z darmowymi kontami www???
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6
Witam!
mam podobny problem z dzwiekiem, tyle ze konto mam darmowe i nie obsluguje JavaScript.
IE bez problemu obsluguje polecenie bgsound, a czy mozilla reaguje na jakies polecenie, ktore pozwoli wstawic dzwiek (najlepiej mp3)w tlo strony?
Dzieki za pomoc!
mam podobny problem z dzwiekiem, tyle ze konto mam darmowe i nie obsluguje JavaScript.
IE bez problemu obsluguje polecenie bgsound, a czy mozilla reaguje na jakies polecenie, ktore pozwoli wstawic dzwiek (najlepiej mp3)w tlo strony?
Dzieki za pomoc!
- czoper
- Z nami od: 19 września 2005, 17:06
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6
JavaScript to technologia client side czyli przetwarza się w przeglądarce a nei na serwerze.
Dźwięku w tle się nie da ale możesz wstawić jako zwykły plik dźwiękowy. Zainteresuj się znacznikiem object (na forum gdzieś nawet jest rozwiązanie).
Dźwięku w tle się nie da ale możesz wstawić jako zwykły plik dźwiękowy. Zainteresuj się znacznikiem object (na forum gdzieś nawet jest rozwiązanie).
- rafalzaq
- Z nami od: 22 sierpnia 2005, 15:41
Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.8b4) Gecko/20050910 SeaMonkey/1.0a
jak mozna odkopywac 3 letni temat i na dodatek zakladac nowy: http://www.mozillapl.org/forum/about-17570.html ?! Zamykam
- Adrianer
- Moderator
- Z nami od: 15 maja 2002, 17:37
• Strona 1 z 1