MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Firebird vs zwykla Mozilla

Tematy specyficzne dla pakietów SeaMonkey oraz Mozilla Suite

Moderator: Pomocy?!

Firebird vs zwykla Mozilla

Postautor: elmo-pietrek » 16 października 2003, 11:43

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.4.1) Gecko/20031008

Jaka jest między nimi różnica - aktualnie siedę na mozilli-pl 1.4.1, warto się przesiaść na firebirda+thunderbird ??? jest on szybszy ???
elmo-pietrek

Z nami od: 14 października 2003, 19:33

Postautor: Pitreck » 16 października 2003, 12:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Firebird jest szybszy, latwiejszy w konfiguracji, ma bardziej przejzysty interfejs.
Ma tez lepiej rozmieszczone opcje, ale jest ich mniej niz w Mozilla.

Realizacja zalozen nowego radmapu powoli, acz nieublaganie sie zbliza. Wypadalo by sie zapoznac z Firebirdem i Thunderbirdem, bo jak za miesiac do czterech(obstawiam ze nie wyrobia sie ze wszystkim na 1.6a, ale 1.7a zapewne tak) wejda one w sklad Mozilla mozesz doznac szoku. Niepoznasz swojej ukochnej przegladarki ;)

Zainstaluj sobie najnowsze wersje, zarowno Fb jak i Tb korzystaja z wlasnego profilu wiec nie musisz obawiac sie o utrate danych.

Pozdro.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Z nami od: 28 listopada 2002, 20:17

Postautor: elmo-pietrek » 16 października 2003, 12:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; PL; rv:1.4.1) Gecko/20031008

a nie wiecie kiedy bedzie firbird 0.7 i thunderbird 0.3 po polsku ?
elmo-pietrek

Z nami od: 14 października 2003, 19:33

Postautor: Pitreck » 16 października 2003, 12:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Tim teraz bedzie mial sporo roboty, 3 wydania na raz. Sporo tlumaczenia jak na tak krotki czas. Zapewne jako pierwsza pojawi sie Mozilla 1.5(za 1-3 dni), bo to sprawa priorytetowa. Dopiero potem przyjdzie czas na *birdy. Do srody powinno wszystko byc juz po Polsku.
"Zaczyna się nowy wyścig, ale starzy gracze jeszcze nie umieją zrozumieć, że toczyć się on będzie na zupełnie innym poziomie. Idzie tsunami, a niektórzy dalej zapatrzeni w ziemie stawiają na plaży zamki z piasku i kłócą się, czyj większy..." - Gandalf
Pitreck
Moderator

Postautor: Olhado/256 » 17 października 2003, 13:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.4.1) Gecko/20031008

Pitreck pisze:mozesz doznac szoku. Niepoznasz swojej ukochnej przegladarki ;)

Nie dramatyzuj. Założenie jest takie, że ZU nawet nie zauważy zmiany z SeaMonkey na Firebirda. Pojawi mu się kilka opcji, których nie było, lekka zmiana UI i tyle.
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Gość » 17 października 2003, 18:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5a) Gecko/20030728 Mozilla Firebird/0.6.1

Pitreck pisze:Firebird jest szybszy, latwiejszy w konfiguracji, ma bardziej przejzysty interfejs.
Ma tez lepiej rozmieszczone opcje, ale jest ich mniej niz w Mozilla.

Nie zgodziłbym się, że ma mniej opcji. Po prostu defaultowa instalka jest 'czysta' i dopiero należy dobrać sobie potrzebne rozszerzenia (extensions). Moje pierwsze wrażenie też takie było - 'kurde jak bieda', ale po chwili grzebania po opcjach i internecie, odkryłem, że to właśnie jedynie kwestia dobrania i zainstalowania rozszerzeń (na dzisiaj 112).

Na pewno warto zacząć od dodatków:
- 'Things They Left Out' - który dodaje obsługę certyfikatów, języków, mime itp i bardzo zbliża Firebirda funkcjonalnością do MozilliPL.
- 'Tip of the Day'- który różnymi podpowiedziami (skróty klaw.,solucje...) pokazuje doskonałą funkcjonalność aplikacji ze stajni Mozilli.

Oczywiście jest to tylko 'wierzchołeczek' góry lodowej. Potem można w zasadzie znaleźć w wszystko czego tylko można potrzebować - w końcu dodatki piszą tacy sami użytkownicu jak my, którzy są jednak ciut bardziej wkurzeni i zdeterminowani tym, że nie ma czegoś co im potrzeba by ciut pogrzebać sobie w kodzie. (na początek polecam 'Tabbrowser Extensions', który pozwala wyczyniać cuda z panelami ).

Co do 'wyżości' Firebirda to zauważyłem:
- możliwiść zarządzania dodatkami: usuwanie i deaktywacja
- możliwość wyszukiwania daje'od ręki' w kilkunastu wyszukiwarkach
- większa 'plastyczność' interfejsu

Co do Thunderbird'a (wersja 0.2) to mam jeszcze mało doświadczeń, by się jakoś konkretnie wypowiedzieć, aczkolwiek z tego co próbowalem to cieszy oko i rękę ;) niemniej brakuje mu jeszcze funkcjonalności i dopracowania.

Czyli pojedynki:
Mozilla 'Kurier Poczty' 2-1 Thunderbird
Mozilla 'Navigator' 2-3 Firebird
Gość

Postautor: piotrek84 » 17 października 2003, 18:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

Anonymous pisze:Moje pierwsze wrażenie też takie było - 'kurde jak bieda', ale po chwili grzebania po opcjach i internecie, odkryłem, że to właśnie jedynie kwestia dobrania i zainstalowania rozszerzeń (na dzisiaj 112).

no super, ale uzyszkodnik stawiajacy pierwsze kroki w programie nawet nie ma pojecia co to sa dodatki, gdzie ich szukac i raczej nie bedzie mu sie chcialo ukladac listy dodatkow, ktore wydobeda na wierzch ukryte opcje, co innego jakies niestandardowe dodatki
uzywam FB tylko dlatego, ze jest lekki a przy uruchamianiu nie ciagnie za soba calego kombajnu
uwazam, ze podstawowe opcje, tzn. te z seamonkey powinny byc dostepne od razu, nie chce mi sie szukac odpowiednich rozszerzen ani grzebac w plikach

Czyli pojedynki:

jak dla mnie wyniki pojedynku sa zdecydowanie na opak, TB w stosunkowo krotkim czasie stal sie naprawde zaawansowanym programem :)
Ostatnio zmieniony 17 października 2003, 18:53 przez piotrek84, łącznie zmieniany 1 raz
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: marcoos » 17 października 2003, 18:52

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

FB nie jest dla "zwykłych użytkowników". Nie w wersji o numerze mniejszym niż 1.0.
Dla ZU jest Mozilla 1.4.1. ;)
marcoos
Moderator

Z nami od: 12 października 2002, 10:25

Postautor: piotrek84 » 17 października 2003, 18:56

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.5) Gecko/20031007 Firebird/0.7

marcoos pisze:FB nie jest dla "zwykłych użytkowników". Nie w wersji o numerze mniejszym niż 1.0.
Dla ZU jest Mozilla 1.4.1. ;)

ale bedzie :) jezeli ZU ma problemy z wymaganiami i stabilnoscia seamonkey to proponuje mu sie FB, tak samo, jezeli potrzebuje tylko klienta pocztowego ale z zastrzezeniami mozliwego nepewnego dzialania
piotrek84

Z nami od: 11 września 2003, 18:48

Postautor: Pitreck » 17 października 2003, 19:34

Olhado/256 pisze:Nie dramatyzuj. Założenie jest takie, że ZU nawet nie zauważy zmiany z SeaMonkey na Firebirda. Pojawi mu się kilka opcji, których nie było, lekka zmiana UI i tyle.

Czy ja dramatyzuje?
Ja sie ciesze ze firebird + Thunderbird wejda w sklad Mozilla :)

Co do zalozen, wiesz w zalozeniu zmiany w Mozilla mialy nastapic od wersji 1.5a, a teraz watpie aby przed 1.7a sie wyrobili. Watpie tez aby ZU nic nie zauwazyl. Opcje znajduja sie gdzie indziej, sa inaczej pogrupowane. Cale menu jest na dobra sprawe przebudowane, czesc opcji pojawia sie w okreslonych okolicznosciach(np. zaznacz wszystko pojawia sie w podrecznym menu dopiero po zaznaczeniu textu). Niektore zeczy zostaly przeniesione z Menu glownego do podrecznego(blokowanie obrazkow z danego servera), lub do paska zadan(wybor alternatywnego arkusza stylu). Wapie aby zaktualizowali schemat modern, czesc ikon trzeba by przerabiac, czesc dorabiac, wiec raczej zostanie uzyty obecny schemat Fb/Tb autorstwa Avrida.

Wybacz, ale nawet slepy by zobaczyl/poczol roznice.
Pitreck
Moderator

Postautor: hefalump » 17 października 2003, 20:00

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; PL; rv:1.5a) Gecko/20030728 Mozilla Firebird/0.6.1

To ja byłem Gość-iem wyżej tyle, że przez nieuwagę odrzuciłem ciasteczka, no i... :D

piotrek84 pisze:no super, ale uzyszkodnik stawiajacy pierwsze kroki w programie nawet nie ma pojecia co to sa dodatki, gdzie ich szukac i raczej nie bedzie mu sie chcialo ukladac listy dodatkow, ktore wydobeda na wierzch ukryte opcje, co innego jakies niestandardowe dodatki
...

Dla początkującego użyszkodnika można prekonfigutować paczkę z najprzydatniejszymi preferencjami (de facto tym jest MozillaPL), natomiast żeby to traktować jako absolutną podstawę to dla mnie jest bezsensu. To tak jakby istalować jakiś system na maxa - czyli wszystko co się da. To jest może jedyne wyjście dla kogoś kto poprostu nie umie inaczej, bo nie wie jeszcze o co chodzi, ale ja co zrobię? - będę zaraz po instalacji usuwał połowę mi niepotrzebnych dodatków?

piotrek84 pisze:dostepne od razu, nie chce mi sie szukac odpowiednich rozszerzen ani grzebac w plikach

Wystarczy instalować dodatki na profilu - to w większości wystarczy by zachować swoje ulubione rozszerzenia.
A grzebanie w plikach to jest właśnie w Mozilli, gdzie nie ma 'odgórnego' zarządcy dodatków.

piotrek84 pisze:
Czyli pojedynki:

jak dla mnie wyniki pojedynku sa zdecydowanie na opak, TB w stosunkowo krotkim czasie stal sie naprawde zaawansowanym programem :)

Cóż szybki rozwój nie świadczy o jakości programu, a jedynie o jego potencjale. Jestem przekonany (i z góry zacieram na to rączki), że Thunderbird szybciutko dogoni i porzegoni inne klienty pocztowe, ale jak na razie trochę mu jeszcze brakuje.
hefalump

Z nami od: 08 kwietnia 2003, 22:17

Postautor: Pitreck » 17 października 2003, 20:10

hefalump pisze:Nie zgodziłbym się, że ma mniej opcji. Po prostu defaultowa instalka jest 'czysta' i dopiero należy dobrać sobie potrzebne rozszerzenia (extensions). Moje pierwsze wrażenie też takie było - 'kurde jak bieda', ale po chwili grzebania po opcjach i internecie, odkryłem, że to właśnie jedynie kwestia dobrania i zainstalowania rozszerzeń (na dzisiaj 112).

Niechcialo mi sie rozpisywac nad mozliwosciami i opcjami Firebirda, bo i tak dla osoby do ktorej byla moja wypowiedz skierowana nie mialo by to wiekszego znaczenia, wiec napisalem jak napisalem. Ale skoro mnie do tego zmuszasz.

Na dobra sprawe Firebird ma wiecej opcji niz Mozilla, tylko ze (jak na ironie) do czesci z nich nie ma UI. Spora czesc z tego co nie jest widoczne da sie pozmieniac poprzez about:config lub edycje niektorych plikow programu. Ale ten sposob edycji ustawien jest nie do przyjecia dla ZU, podobnie jak instalacja dodatkow. Rozumowanie takiej osoby jest proste, tego czego nie widac tego nie ma.

Spojz tylko na angielska nazwe tego typu plikow-extensions, czyli rozszerzenia. Od kiedy to rozszeza sie mozliwosci programu by uzyskac podstawowa funkcjonalnosc?

hefalump pisze:Na pewno warto zacząć od dodatków:
- 'Things They Left Out' - który dodaje obsługę certyfikatów, języków, mime itp i bardzo zbliża Firebirda funkcjonalnością do MozilliPL.

Obsluga Certificates oraz Validation jest w Firebirdzie 0.7.
UI w Tools/Options -> Advanced

hefalump pisze:Co do 'wyżości' Firebirda to zauważyłem:
- możliwiść zarządzania dodatkami: usuwanie i deaktywacja

Usuwanie jeszcze nie, deaktywacja tak.

hefalump pisze:Co do Thunderbird'a (wersja 0.2) to mam jeszcze mało doświadczeń, by się jakoś konkretnie wypowiedzieć, aczkolwiek z tego co próbowalem to cieszy oko i rękę ;) niemniej brakuje mu jeszcze funkcjonalności i dopracowania.

Czyli pojedynki:

Tutaj skusiles brachu.
Thunderbird jako chyba jedyny z birdow ma wieksza funkcjonalnosc niz odpowiednik w Mozilla. W dodatku szybciej sie rozwija.
Pitreck
Moderator

Prosze o linka z tym co bedzie w nowej wersji.

Postautor: Przemek » 19 października 2003, 19:19

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4.1) Gecko/20031008

Witam.
Jestem nowym uzytkownikiem mozilla 1.4.1 PL i jestem zachwycony :-).
Uzywam tylko jako przegladaki (maile: The Bat!, news: Xnews).

Czytam o tym że Firebird ma wejść w skład przyszłej wersji mozilli.
Jest na ten temat jakiś wiekszy artykół ? Chetnie dowiem się co ma być zmienione i dlaczego.

--
Pozdrawiam,
Przemek.
Przemek

Re: Prosze o linka z tym co bedzie w nowej wersji.

Postautor: DomelNiezalogowany » 19 października 2003, 20:54

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.4; MultiZilla v1.5.0.2j) Gecko/20030624

Przemek pisze:Jest na ten temat jakiś wiekszy artykół ?

http://mozilla.org/roadmap.html to jest wiekszy artykul a w dodatku oficjalny.
DomelNiezalogowany

Wróć do Pakiet SeaMonkey i Mozilla Suite