Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.1) Gecko/20061204 Firefox/2.0.0.1
carlos pisze:1. O ile rozumiem ideę RSS, z serwera pobierane są nagłówki jedynie najnowszych artykułów. Brief te starsze usuwa z bazy czy będzie przechowywał? Jeśli przechowuje, przydałaby się jakaś opcja czyszczenia - "usuń starsze niż" czy chociażby "usuń wszystkie".
Ideą RSS jest bezpośrednie dostarczanie aktualności do użytkownika. Pobierane są tylko najnowsze artykuły, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zachowywać na dłużej.

Pod takim kątem właśnie tworzyłem to rozszerzenie. Starsze artykuły w niczym nie przeszkadzają, a można do nich później wracać, przeszukiwać, oznaczać interesujące gwiazdkami itd.
Jednak planuję opcję w rodzaju "Usuń wiadomości starsze niż ..." lub "Zachowuj ostatnie ... wiadomości".
2. Linki do artykułów - nie wiem czemu (znów tylko u mnie?) ale nie mam 'open Link in new tab' w menu otwieranym prawym przyciskiem, lewy z kolei otwiera w tej samej zakładce. Pozostaje lewy+ctrl. Tak ma być?
Nie jest to celowe ograniczenie, ale to oczekiwane zachowanie. Zauważ, że nie pojawiają się również np. opcje specyficzne dla obrazków, kiedy klikniesz na obrazek. Po prostu menu kontekstowe odnosi się do całego DIVa zawierającego artykuł. Jest to efekt zastosowania XBL.
3. Jeśli Brief jest otwarty w innym oknie kliknięcie powoduje przejście to Brief'a - super! Mam jednak nieodparte wrażenie, że ikonka, która otwiera Brief'a powinna też go zamykać (jeśli jest w aktywnej zakładce)
Innymi słowy powinna być "wciśnięta", kiedy Brief jest wyświetlany w obecnej karcie? Świetny pomysł!
4. Kosmetyka - jako, że używam małych ikon w Firefoksie, domyślne z Briefa są trochę "wielgachne" przy nich...
Postaram się to poprawić.
Internauta1024A pisze:Rozszerzenie jest bardzo fajne .
Połączenia w rozszerzeniu są bardzo konfigurowalne ale czy jest jakaś możliwość wyłączenia samoczynnej aktualizacji kanałów rss w zakładkach przez Firefoksa.Jeśli jest czy mógłbyś dodać możliwość wyłączenia w opcjach Briefa .
Jedyna opcja, jaką mogę znaleźć, to interwał odświeżania. Można by co najwyżej ustawić go na bardzo dużą liczbę.

Oprócz listy Unread przydałaby się lista przeczytanych wiadomości Rss.
Nie wydaje mi się ona szczególnie użyteczna... możesz opisać, w jakich konkretnie sytuacjach i zastosowaniach uważasz ją za przydatną?
I u mnie nie wyświetla się zaokrąglenie z lewej strony przycisku MarkAsRead.
Nie wiem, co masz na myśli, możesz pokazać zrzut ekranu?
JBG pisze:Rozszerzenie jest rzeczywiście przyjemne, ale skoro to wersja beta, to mam parę uwag:
- Brief mógłby się domyślnie otwierać w nowej karcie, bo teraz czyni to w aktywnej;
Byłoby to niespójne z interfejsem Firefoksa. Obecnie, aby otworzyć w nowej karcie, wystarczy kliknąć środkowym przyciskiem myszki. Gdyby lewy otwierał w nowej karcie, to z kolei pozbawiłoby to możliwości otwierania w obecnej. Chyba, że wtedy z kolei środkowy otwierałby w obecnej, ale to by było już zupełnie mylące i niespójne.
- w tej chwili ikona Briefa jest na pasku stanu, zatem czy można byłoby przemieszczać ją na inne paski jeśli nie stosuje się paska stanu.
Wiesz, że oprócz ikonki na Pasku stanu, jest też główny przycisk, który można sobie przeciągnąć w dowolne miejsce, prawda? Jeśli zaś chodzi Tobie o licznik, to jego integracja z głównym przyciskiem w momencie gdy nie jest wyświetlana ikona na Pasku stanu, to IMHO zbyt dużo zachodu i komplikacji, jak na zaspokojenie takiej niestandardowej, niszowej potrzeby.
Dziękuje za wszystkie uwagi i pochwały.