MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

Znaczniki scrollbar ignorowane

Tematy specyficzne dla przeglądarki Mozilla Firefox

Moderator: Pomocy?!

Znaczniki scrollbar ignorowane

Postautor: jajo » 12 listopada 2004, 19:42

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

Da sie zrobic zeby znaczniki scrollbar byly akceptowane? Moze jakies rozszerzenie do tego jest?
jajo

Z nami od: 09 listopada 2004, 11:28

Postautor: KLAPEK » 12 listopada 2004, 21:02

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11 FluxBox; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 -=(.Anarchia..KLAPEK..Pokój.)=-

Mam nadzieję, że nie ;)
Są one niezgodne ze standardami W3C.
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: jajo » 12 listopada 2004, 23:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

KLAPEK pisze:Mam nadzieję, że nie ;)

To dlaczego W3C nie zaakceptuje zmian... dziwne.
jajo

Z nami od: 09 listopada 2004, 11:28

Postautor: duke_leto » 12 listopada 2004, 23:26

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

podmiana scrollbara = IE only
duke_leto

Z nami od: 09 czerwca 2004, 08:31

Postautor: KLAPEK » 12 listopada 2004, 23:37

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11 FluxBox; U; Slackware GNU/Linux i686; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113 -=(.Anarchia..KLAPEK..Pokój.)=-

jajo pisze:
KLAPEK pisze:Mam nadzieję, że nie ;)

To dlaczego W3C nie zaakceptuje zmian... dziwne.

Bo to W3C ustala standardy, a nie M$
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
SeaMonkey @ GNU/Linux
KLAPEK
Moderator

Z nami od: 10 czerwca 2002, 15:05

Postautor: yoyo » 13 listopada 2004, 00:25

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0

a ja mam nadzieję, że w3c doda do specyfikacji css znaczniki stylowania scrollbarów na divach z overflow:auto, bo takie scrollbary przestają już być częścią przeglądarki tylko stają się częścią strony, myślę, że to jest nieuniknione...
cieżko jest żyć lekko
yoyo

Z nami od: 05 maja 2003, 19:20

Postautor: Gość » 13 listopada 2004, 09:47

Scrollbar to część każdego programu i nic tego nie zmieni. Zmienianie jego koloru, to bezpośrednia ingerencja w przeglądarkę i nie powinno to być możliwe. Dlatego IE ma tyle błędów - dopuszcza takie "ułatwienia", a później dowiadujemy się, że przez "odpowiednio spreparowaną stronę możn przejąć kontrolę nad systemem" (autentyczny błąd, występował już wiele razy).
Gość

Postautor: Olhado/256 » 13 listopada 2004, 10:36

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041107 Firefox/1.0

yoyo pisze:a ja mam nadzieję, że w3c doda do specyfikacji css znaczniki stylowania scrollbarów na divach z overflow:auto, bo takie scrollbary przestają już być częścią przeglądarki tylko stają się częścią strony, myślę, że to jest nieuniknione...

Tu się zgadzam - nieraz paskudnie to wyglada, kiedy nieostylowane scrollbary się pojawiają na stronie. Ale bocznego scrollbara nie ruszać! :wink:
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: artkow » 13 listopada 2004, 10:57

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

To ja tak poustawiam, żeby scrollbar był czarny, na czarnym, z czarną strzałką. Czyli żeby nie było nic widać. O i jeszcze tło strony dam czarne. I zrobię wielki napis: Pozdrowienia dla użytkowników badzIEwia! :roll:
Ja chcę mieć paski pasujace do thema (czy to gtk czy MOzilli Suite) jaki sobie ustawię. Nie mam ochoty, żeby mi ktoś manipulował.
Artkow - Registered Linux User #337808
www.artkow.prv.pl (kontakt tamże)
artkow

Z nami od: 14 listopada 2002, 09:49

Postautor: Taeril » 14 listopada 2004, 14:38

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041113 Firefox/1.0

artkow pisze:Pozdrowienia dla użytkowników badzIEwia!
czyli także Konquerora, który rózwnież koloruje paski...

btw. http://www.w3.org/Style/Examples/007/scrollbars.html :wink:
- Taeril -
Taeril

Z nami od: 23 września 2003, 22:18

ZA SCROLLBAREM

Postautor: Amato » 03 grudnia 2004, 12:07

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.2) Gecko/20040803

Osobiscie jestem ZA SCROLLBARAMI!
Moja stronka sporo traci na tym gdy np. mam wylewajacy sie tekst i stosuje overflow:auto .. to chcialbym zeby teaki cholerski scrollbar byl w zgodzie ze standardem MOJEJ strony.. bo jak nie to nie jest to juz ingerencja w przegladarke jako program tylko wrecz ODWROTNIE!! to przegladarka ingeruje mi w wyglad strony(!!) - co za tym idzie, sait traci na wygladzie...

Kiedy cala stronka ma dla przykladu delikatny wyglad... a tu taki brutalny, do tego szary wielki scrollbar.... nie, no to przemawia na PLUS za IE.........

A do GOŚCIA ;] ....
Kto Ci sie włamie do kompa przez SCROLLBARA?? :o
Ilez by to bylo dla programistow odczytac wartosc i zmienic kolor??
Toz to Ci portu nie otworzy!!

A zdaje sie dzisiaj strony WWW sa po to by podziwiac kunszt ich autorow, z jednej strony a z drugiej by byly praktyczne.. tyle ze scrollbar nie narusza zabezpieczen, a takie cos daje WebMasterowi wieksza kontrole nad strona, ktora w koncu to on sam tworzy! - przeciez nie narzuci userowi by korzystal z tej czy innej przegladarki!

Nie, no dajcie spokoj.. to jest chyba jakas kpina.. przez koloryzowanie scrollbar do zabezpieczen.... :lol:
Amato

Z nami od: 03 grudnia 2004, 11:12

Postautor: Gość » 03 grudnia 2004, 13:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.7.1) Gecko/20040707 MultiZilla/1.6.4.0b

Czy mi się wydaje, czy IE też nie koloruje scrollbarów jeśli strona jest w XHTMLu?
Nie rozumiem o co Wam chodzi, nawet MS się z tego wycofał, a Wy chcecie żeby w Mozilli to wprowadzili?
Gość

Postautor: Amato » 06 grudnia 2004, 02:29

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.7.3) Gecko/20040910

Sprawa jest prosta @Gość -- to ja, jako WebMaster mam odpowiadac za design mojej strony, czyz nie? wiec ja np. chcem zeby overflowy na mojej stronie byly pod moja kontrola, od poczatku do konca - a jesli chodzi o IE (M$) to tez mam na kompie - swoje stronki sprawdzam pod jednym i drugim - pisze w XHTML - i jakos IE wyswietla mi owe kolorowe scrollbary jak i kiedy tylko zechcem.... choc ich nie uzywam - bo niezgodne ze standardami - a po za tym.. nie mam zamiaru propagowac IE 8)
Swoje stronki sprawdzxam validatorem - XHTML 1.0 STRICT i wszystko jest OK - kolorowanie scrollbarow odbywa sie niebezposrednio ;]
Jednak co do belki bocznej okna przegladarki to sie zgodze - bo jesli juz kolorowac to cala przegladarke ;D
[oczywiscie zartuje]
Zgadzam sie ze nie powinno sie kolorowac owej belki z boku okna - bo i nawet to nie wyglada!!....
Jednak overflowy to inna kwestia.
Te naleza do WebMastera i juz! to jest ingerencja w moja prace, w moje dzielo!.... I teraz co? jesli bede chcial byc pewny ze sait bedzie odpowiednio odebrany przez usera - bo klient na pewno zwroci uwage na estetyke - to co teraz? co z tego ze przegladarka obsluguje standardy, jesli w kazdej przegladarce bedzie inna belka? -- nie wiem czy zauwazyliscie, ale np. Mozilla ma inna belke nie IE? :lol: :D
Rozwiazaniem byloby propagowanie danej przegladarki dla danej strony - i znowu w necie staly by sie modne txt: "STRONA ZOPTYMALIZOWANA DLA XXXX" gdzie w miejsce XXXX wstaw ulubiona(badz jedyna) przegladarke (leniwego) "wbka-master-sa"

A po za tym - co zalezy np. Mozilli by w tym miejscu nie odstapic od standardow - lub na nie wplynac - idac na reke webmastera - kto chce: kozysta, kto nie - ten nie i wszyscho. A mianowicie rozchodzi mi sie o kolorowanie owych overflowych belek - moge ramke, tlo, txt to czemu nie belke? czy musze ja programowac w JS i zzerac sobie nerwy? po cholere kolo na nowo mam wymyslac? - Czemu Mozilla miala by tego nie robic? i tak kiedy daje znaczniki ze to XHTML etc. to one sa jakby ignorowane bo kims sposobem dalej wie co to <CENTER> i inne przestazale TAGi!!!!!
[a niby standardow sie trzyma - wg standardow to jest nie modne, przestarzale i w ogole nie miesci sie w przestrzeni nazw XHTMLa]

Ja bylbym za tym ze jezeli Mozilla - czy jakakoliwke inna przegladarka - ma byc w zgodzie ze standardami, to niech bedzie! Niech bedzie restrykcyjna - stanowcza i konsekwentna w interpretacji TAGow! Po co mi w tedy walidator bedzie?? a jesli ktos nie ma stalego polaczenia z netem aby takowa przegladarka mogla byc na biezaca z normami? zawsze sa CHIPY, PCWK, PCK, ZHP, BIEDRONKA itp.... a nawet modemy, wiec UpGrade i wista dalej wio ;] <przeciez nowa przegladarka tez sie sama na kompa nie kopiuje!>

Ot, to moj mini manifest 8)
Amato

Z nami od: 03 grudnia 2004, 11:12

Postautor: Olhado/256 » 06 grudnia 2004, 09:06

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.7.5) Gecko/20041109 Firefox/1.0 (MOOX M2)

Amato pisze:A po za tym - co zalezy np. Mozilli by w tym miejscu nie odstapic od standardow

Ideologia nie pozwala :D :wink: Mozilla w założeniu ma być 100% zgodna ze standardami i kropka. Jednak FireFox stopniowo robi się coraz mniej restrykcyjny i słyszałem, że zmiany te mają mieć wpływ też na Mozillę (w końcu to ten sam silnik), więc kto wie... ja się z tobą w pełni zgadzam, że scrollbar na stronie to część strony i powinna podlegać władzy webmastera :) Ciekaw jestem, czy gdzieś na Bugzilli nie leży bug związany z tym...
Pamiętaj obywatelu: WTYCZKI TO NIE TO SAMO, CO ROZSZERZENIA!
WinXP SP2
Olhado/256
Moderator

Z nami od: 26 września 2002, 09:47

Postautor: Domel » 06 grudnia 2004, 10:48

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

Olhado/256 pisze:ja się z tobą w pełni zgadzam, że scrollbar na stronie to część strony i powinna podlegać władzy webmastera :)

Tak ale z punktu widzenia techniczego to juz nie bardzo. Zeby spojrzec na koncepcje wlasnosci to takie cos co zaproponowal Microsoft zupelnie tam nie pasuje (i zeby nie bylo ze gadam glupoty :P to sa slowa gosca z Microsoftu). Oczywisice pewnie dalo by sie to zrobic ale polecfenie skladnie by mialo podobna do text-shadow lub bardziej rozbudowana a wtedy odezwali by sie Ci ktorzy uwazaja, ze polecenie nie moze miec takiej skladni. Dlatego poki co nie ma rozwiazania.
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Postautor: Gość » 08 lutego 2005, 14:48

ja mysle ze powinna byc wtyczka poprostu dla tych co chca miec kolorowe paski, a dla tych co nie chca, nie musieli by jej instalowac... czy to tak wielki problem? dla mnie tak - ja nie umiem takiej wtyczki sobie napisaac, a szkoda :(
Gość

Postautor: Wojciech » 09 lutego 2005, 13:27

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.5) Gecko/20041217

A wiecie, że to świetny pomysł? Mozilla i Firefox mogłyby pozostać nieskażone, a jeśli ktoś będzie odczuwał nieodpartą potrzebę oglądania marquee czy innych M$-features to będzie mógł sobie zainstalować rozszerzenie o wiele mówiącej nazwie, np. Shit-IE for Mozilla / Firefox. :D A jaki oddźwięk propagandowy!
Wojciech
Moderator

Z nami od: 28 sierpnia 2002, 09:32

Postautor: Witia » 09 lutego 2005, 18:32

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6) Gecko/20040113

Wojciech pisze:A wiecie, że to świetny pomysł? Mozilla i Firefox mogłyby pozostać nieskażone, a jeśli ktoś będzie odczuwał nieodpartą potrzebę oglądania marquee czy innych M$-features to będzie mógł sobie zainstalować rozszerzenie o wiele mówiącej nazwie, np. Shit-IE for Mozilla / Firefox.

To nie byłby najlepszy przykład, bo marquee działa i w Mozilli 1.6 i w FF1.0, przynajmniej pod Win. Co gorsza, w tych przeglądarkach działa też blink, które nie działa w IE6. Szczerze mnie to kiedyś zdziwiło, gdy klient chciał koniecznie na stronie mrugający lub przesuwający się komunikat.
Witia

Z nami od: 25 lipca 2003, 13:36

Postautor: Gość » 28 lutego 2005, 19:22

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

może w scrollbar boczny całej strony jest częścią przeglądarki, ale scroll taki np w okienku Textarea powinno się dać zmienić, i mam jeszce pytanie:
Jak zmienić tło pola Input czy Texarea?? Boczne ramki można tak jak w IE, ale nie tło - pozostaje nadal białe. :(
Gość

Postautor: Domel » 28 lutego 2005, 19:50

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7) Gecko/20040616

Anonymous pisze:Jak zmienić tło pola Input czy Texarea?? Boczne ramki można tak jak w IE, ale nie tło - pozostaje nadal białe. :(

Pliz, nie w tym samym watku, nastepnym razem zaloz nowy topic.

Kod: Zaznacz cały
<style type="text/css">
input, textarea       { background-color: #000000 }
</style>
...
  <input type="text" name="nazwa1" />
  <textarea name="nazwa2"></textarea>

Oczywisice selektor input warto ograniczyc do postaci input[type=text]
Domel

Z nami od: 14 kwietnia 2002, 19:10

Następna

Wróć do Przeglądarka Firefox