MozillaPL.org - polskie centrum Mozilli

Główne menu:

problem z wysyłaniem przez smtp.wp.pl

Tematy specyficzne dla klienta poczty Mozilla Thunderbird

Moderator: Pomocy?!

problem z wysyłaniem przez smtp.wp.pl

Postautor: duszek » 10 stycznia 2006, 16:01

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5

TB nie chce mi mysylac poczty. Z odbiorem nie ma problemu. Wszystko jest skonfigurowane tak jak jest to opisane na sronce wp i nadal nic. bardzo bylbym wdzieczny za pomoc
duszek

Re: problem z wysyłaniem przez smtp.wp.pl

Postautor: Czech » 10 stycznia 2006, 20:44

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Mam dokladnie ten sam problem tylko ze z innym kontem.... prosze o wsparcie... :cry:
Czech

Re: problem z wysyłaniem przez smtp.wp.pl

Postautor: Czech » 10 stycznia 2006, 21:54

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Naszczescie wpadlem na to!!!!! Trzeba w pasku narzedzia-konfiguracja kont znalezc na dole serwer poczty wychodzacej pozniej wpisac nazwe serwera (ktorym sie podlaczasz) naprzyklad smtp.wp.pl a pozniej troszke nizej trzeba dac haczyk Uzyj identyfikatora uzytkownika oraz hasla (tam wpisuje sie dane jak do podlaczenia internetu)
No i nastepnie wszystko by mialo byc w porzo.... 8)
Czech

Postautor: duszek » 11 stycznia 2006, 12:41

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5

niestety, wszystko jest skofigurowane poprawnie, probowalem login, potem caly adres, a także wszystkie typy szyfrowania, i za kazdym razem to samo połączenie z serwerwm poczty wychodzacej było niemozliwe. czy ma ktos jeszcze takie problemy z wp? a poza tym napisałem do pomocy technicznej wp ale niestety nikt chyba nie jest tym zainteresowany aby pomóc uzytkownikom konta.
duszek

Postautor: Gość » 15 stycznia 2006, 21:16

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

ma dośłownie to samo ale nie tylko z wp mam skrzynki na wp, oneci i wm wszedzie ten sam problem
Gość

Postautor: Harnaś » 16 stycznia 2006, 08:15

Przeglądarka: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; pl) Opera 8.51

U mnie też od jakiegoś czasu mam problem z wysłaniem wiadomości z smtp.wp.pl.
Co może być powodem? Wyskakuje błąd:

"Wystąpił błąd podczas wysyłania wiadomości: Serwer pocztowy wysłał nieprawidłowe powitanie: ??
i dalej są chińskie znaczki"

Z innych kont (Onet, Tlen) jest dobrze - od jakiegoś czasu zaczęło się tak robić.

Z góry dziękuję za odpowiedź
Harnaś

Postautor: krzyzanek » 16 stycznia 2006, 22:38

Witam
Ja mam podobny problem, ale u mnie nie wysyła emaili z załącznikami większymi niż 100kB. Jak miałem TB1.07 nie było problemu. aktualizowalem sobie go do wersji 1.5 i się zaczeło. Pobieranie poczty nie stanowi żadnego problemu, natomiast nie wysyła większych. Łączy sie, wyświetla komunika o wysłaniu i gdzieś po minucie informuje mnie, że wysłanie się nie powieodło(niezależnie czy plik ma 100kB czy 10MB).
krzyzanek

Postautor: Gość » 16 stycznia 2006, 23:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5

To moze sie podlacze, choc jestem lajkonikiem....

Ja teraz jestem w innym kraju. Na laptopie mam skonfigurowane 3 konta (na o2, na epf i na op). W firmie podpinam sie do sieci i mam ustawione serwery SMTP tak jak "pan Bog przykazal" (smtp.poczta.onet.pl itd) i rowniez nie moge wyslac wiadomosci z zalacznikami.

Natomiast w mieszkaniu, lokalny specjalista, nakazal mi jako serwer SMTP dla wszystkich trzech kont wpisac jakis ichni lokalny serwer (mail.datacostam.xx) i wiadomosci wysylaja sie bez problemu.

Wiec jakby z perspektywy wyglada to na globalna awarie serwerow w Polsc :). Na dodatek kolezka w Irlandii probowal skonfigurowac Outlooka na swoje konto i tez mial problem.

Jako antyvira mam Avasta i ten w Eire tez. Tylko dlaczego jak wysylam z tego lokalnego serwera SMTP to nie ma problemu.

Pomyslu nie mam.
P.
Gość

Postautor: Krzysztof Ś. » 16 stycznia 2006, 23:46

Mam w zasadzie podobny problem, który już kiedyś zgłaszałem na forum lecz bez efektu. Z odborem żadnego problemu, z wysyłaniem także nie ma problemu do momentu dołączenia załącznika. Zwraca komunikat, że nie może połączyć się z serwerem. Dzisiaj postanowiłem odpalić OE skonfigurowałem konto i chciałem puścić maila z załącznikiem. Po minucie zwrócił mi komunikat , że serwer nie odpowiada i czy czekać dalej. Dałem mu żeby czekał i tak chyba ze 3 razy aż w końcu poszło.

Tak na moje oko trzeba w TB zwiększyć czas oczekiwania, tylko nie mam pojęcia gdzie i jak to się robi.

Pozdrawiam
Krzysztof Ś.

Postautor: errenay » 17 stycznia 2006, 10:28

Krzysztof Ś. pisze:Mam w zasadzie podobny problem, który już kiedyś zgłaszałem na forum lecz bez efektu. Z odborem żadnego problemu, z wysyłaniem także nie ma problemu do momentu dołączenia załącznika. Zwraca komunikat, że nie może połączyć się z serwerem. Dzisiaj postanowiłem odpalić OE skonfigurowałem konto i chciałem puścić maila z załącznikiem. Po minucie zwrócił mi komunikat , że serwer nie odpowiada i czy czekać dalej. Dałem mu żeby czekał i tak chyba ze 3 razy aż w końcu poszło.

Tak na moje oko trzeba w TB zwiększyć czas oczekiwania, tylko nie mam pojęcia gdzie i jak to się robi.

Pozdrawiam

Spróbuj: Opcje / Zaawansowane / Ogólne.
errenay

Z nami od: 11 grudnia 2004, 07:30

Postautor: Phooryz » 17 stycznia 2006, 13:40

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5

Wczoraj mialem inna sytuacje - chcialem wyslac kumplowi maila z zalacznikami .jpg przez konto na o2.pl, korzystajac z opcji "Przekaz". Zaraportowal, ze nie mogl wyslac maila i przerwal wysylanie. Okazalo sie jednak, ze maila wyslal! Nie zostal on jednak zapisany w "Wyslanych".

W czym rzecz?
Phooryz

Postautor: Gość » 20 stycznia 2006, 08:16

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5

Szczerze mowiac troche tego nie rozumiem. Nie wydaje mi sie, zeby problem byl z Avastem. Pare dni temu mialem tez problem z wysylaniem maila z zalacznikiem (pisalem wyzej, problemu nie bylo gdy uzywalem lokalnego serwera SMTP, tylko jak uzwalem tych standardowych). Potem przez dzien czy dwa problemy zniknely i bylo OK, niezaleznie od wielkosci zalacznika. A dzis znowu problem.
Gość

serwer odrzuca połączenie

Postautor: levko » 21 stycznia 2006, 16:21

Ja mam ten sam problem. Próbowałem przez o2, wp i onet i cały czas wywala mi komunikat, że serwer odrzuca połączenie. Problem jest kiedy wysyłam maila z załącznikami. Parę dni temu jeszcze puściłem parę maili z załacznikami, ale teraz przechądzą tylko wiadomości bez załączników. Później sprawdziłem konto mailowe bezpośrednio na stronie tlenu i załączniki przechodzą bez problemu, czyli problem leży po stronie Thunderbirda. Miałem nadzieję, że tutaj na forum coś znajde, ale widzę, że dużo osób ma ten sam problem. Jestem na dzień dzisiejszy bezradny.
levko

Wysyłanie większych załączników w TB

Postautor: Michałos » 21 stycznia 2006, 22:00

Ja również miałem ten sam problem ale chyba znalazłem rozwiązanie. Mam Win XP i Avasta, mój kumpel ma XP i Mks-a i też to samo. W nowym TB jest "Zezwól programowi antywirusowemu na przenoszenie poszczególnych wiadomości do kwarantanny", wobec tego trzeba przejść do antywira i w ustawieniach programu sprawdzić ustawienia kwarantanny. Dałem mu ją bez ograniczeń i rozmiar wysyłanej wiadomości np 2000KB. Zrestartowałem kompa i wszystko chodzi jak trzeba.

krzyzanek pisze:Witam
Ja mam podobny problem, ale u mnie nie wysyła emaili z załącznikami większymi niż 100kB. Jak miałem TB1.07 nie było problemu. aktualizowalem sobie go do wersji 1.5 i się zaczeło. Pobieranie poczty nie stanowi żadnego problemu, natomiast nie wysyła większych. Łączy sie, wyświetla komunika o wysłaniu i gdzieś po minucie informuje mnie, że wysłanie się nie powieodło(niezależnie czy plik ma 100kB czy 10MB).
Michałos

Postautor: Slaanesh » 25 stycznia 2006, 09:17

Mam podobny problem z wysylaniem maili z załącznikami. Na kompie mam Pandę 2005. Po wyłączeniu jej wszystko jest ok. Ktoś moze powiedzieć, że to wina Pandy - ale dla starej wersji TB nie było problemu, pojawił się dopiero po aktualizacji do wersji 1.5.

Czy aby problem nie dotyczył współpracy TB - programy antywirusowe ?

Pozdrawiam

Sebastian
Slaanesh

Postautor: Szyba » 05 lutego 2006, 13:08

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1

W nowym TB jest "Zezwól programowi antywirusowemu na przenoszenie poszczególnych wiadomości do kwarantanny",- gdzie to jest, jeśl;i można spytać????
Pzdr!
Szyba
Szyba
Szyba

Z nami od: 31 sierpnia 2004, 08:30

Postautor: Gość » 05 lutego 2006, 15:23

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1

Szyba pisze:W nowym TB jest "Zezwól programowi antywirusowemu na przenoszenie poszczególnych wiadomości do kwarantanny",- gdzie to jest, jeśl;i można spytać????
Pzdr!
Szyba

W wersji eng. to jest Tools -> Options -> Privacy -> Anti-Virus (3 zakladka).
Gość

Postautor: Szyba » 05 lutego 2006, 16:15

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.1) Gecko/20060111 Firefox/1.5.0.1

...fucktycznie- mam, znalazłem, miałem od początku odhaczone- czyli nie zadziała... :cry:
Pzdr!
Szyba
Szyba
Szyba

Z nami od: 31 sierpnia 2004, 08:30

Postautor: ksz » 07 lutego 2006, 14:36

Harnaś pisze:U mnie też od jakiegoś czasu mam problem z wysłaniem wiadomości z smtp.wp.pl.
Co może być powodem? Wyskakuje błąd:

"Wystąpił błąd podczas wysyłania wiadomości: Serwer pocztowy wysłał nieprawidłowe powitanie: ??
i dalej są chińskie znaczki"

Z innych kont (Onet, Tlen) jest dobrze - od jakiegoś czasu zaczęło się tak robić.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Witam

Miam także problem z wysyłaniem poczty z konta na WP. Po opisaniu problemu serwisowi WP otrzymałem taką odpowiedź - fragment:

"[...]Jesli chodzi o DNS Error to:
Nawiazujac do problemow z wysylaniem korespondencji przez serwery
pocztowe Wirtualnej Polski (komunikat "DNS error") pragne wyjasnic, iz
wprowadzilismy dodatkowe systemy zabezpieczen naszych uzytkownikow przed
niechciana korespondencja (tzw. spam).
Od dnia 24.06.2004 wszelkie transmisje kierowane na serwery WP musza
pochodzic z systemow majacych prawidlowy wpis w DNS oraz rev-DNS.
Zarzadzanie wpisami DNS lezy w kompetencjach administratora sieci
komputerowej, z ktorej nawiazywane jest polaczenie do WP. Proponuje wiec
jak najszybciej zglosic ten problem odpowiednim osobom.
Pelny tekst polityki antyspamowej WP mozna znalezc pod adresem:
http://profil.wp.pl/polityka_antyspamowa.htm
"

w chwili obecnej mój dostawca podobno pracuje nad zmianami. :)
ksz

Postautor: kilrathi » 06 listopada 2006, 21:55

Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

Cześć wszystkim.

Kilka moich uwag (a trochę doświadczenia mam ;) ):
1. Część z problemów w tym wątku może wynikać z niewłaściwej konfiguracji TB. Chodzi mi o tą część gdzie maile wogóle nie chcą wychodzić przez jakiś serwer. Większość z dostępnych polskich serwerów pocztowych nie używa już adresów z podziałem na smtp pop3 i co tam jeszcze. Nie ustawiajcie więc smtp.poczta.serwer.pl czy pop3.poczta.serwer.pl a w obu przypadkach po prostu poczta.serwer.pl. Z całą pewnością tyczy się to o2 i onetu - tego używałem przez długi czas. Podejrzewam, że praktycznie wszystkich innych też. Po drugie w konfiguracji serwera smtp (w TB) zawsze ustawiajcie "używaj identyfikatora użytkownika i hasła" oraz (najlepiej) zaznaczajcie "TLS, jeśli dostępne".

2. Thunderbird faktycznie ma buga, który paprze wysyłanie na styku TB - antywirus. Bug ten objawia się podczas wysyłania wiadomości z załącznikiem. Wywala przy tym komunikat w stylu "Wysłanie wiadomości nie powiodło się ponieważ połączenie z serwerem poczty wychodzącej SMTP było niemożliwe". Rozwiązaniem problemu jest wyłączenie skanowania poczty wychodzącej w antywirusie i oczekiwanie na łatkę do TB.
Acha... Ten komunikat, że nie udało się wysłać wiadomości to bujda. Wiadomości wychodzą i dochodzą do adresata. Można w zasadzie traktować ten komunikat jako potwierdzenie wysłania wiadomości ;]

3. Poważniejszy problem mają ci, którzy używają np. Pandy. Nie udało mi się znaleźć tam żadnych ustawień dotyczących skanowania poczty wychodzącej. Jeśli ktoś wie jak je wyłączyć (nie wyłączając reszty antywira ;) ) NIECH DA ZNAĆ PLEEEZ

Pozdrowionka dla wszystkich, którzy tworzą i pomagają innym - Pamiętajcie, że warto!!!

Kilrathi
kilrathi

Następna

Wróć do Klient poczty Thunderbird