Przeglądarka: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.10) Gecko/20050717 Firefox/1.0.6
Witaj!
E2rd pisze:A ja tam wolę, żeby poczta była ściągana 1 raz, a nie: najpierw nagłówki, a potem cały list łącznie z nagłówkami. Gdybym tak potrzebował, używałbym konta IMAP a nie POP3.
Nie wiem, o czym Ty mówisz, ale ja (i mój autor następnego postu po Twoim) mówię o usuwaniu odpowiednich wiadomości NA SERWERZE. Rozumiesz? NIC nie ma być ściągane, ani nagłówki, ani message-body, nic. Program, jeśli wykryje, że wiadomość NA SERWERZE odpowiada zdefiniowanemu filtrowi, powinien podjąć zdefiniowane działanie (czyli w tym przypadku - usunąć wiadomość), bez ściągania jej, jej nagłówka, jej treści i czegokolwiek związanego z nią.
E2rd pisze:Co jest? Dostajesz mejle z wirusami po 5 mega? i pracujesz na modemie?
To NIE JEST ważne, co ja robię, co dostaję i na czym pracuję! WAŻNE jest to, że każdy sensowny program pocztowy potrafi usuwać wiadomości bezpośrednio na serwerze, a TB nie. Koniec, kropka. Nic więcej dodawać nie trzeba.
E2rd pisze:Taaa. A odpalisz działkę z wierszówki?
Biorąc pod uwagę poziom niektórych Twoich komentarzy mógłbyś dostać jakieś 0,5% mojego honorarium. Gdybym się spił, mógłbym Ci zaproponować 0,7%. Ale ponieważ gdzieś tam niżej mnie obrażasz (nazywając lamerem), a ja ani nie dałem Ci ku temu podstaw, ani sam Cię nie obraziłem, więc z naszej współpracy nic nie będzie.
E2rd pisze:Najlepsze są punkty 2.1 2.6 2.7 8.5 9.3 - "bo w Ołtlóku to się robi tak"... Czy O/OE jest niedoścignionym wzorcem ergonomii? Nigdy ich nie używałem i nie mam problemu z zaakceptowaniem rozwiązań z Mozilli/TB.
OE jest błędnym i bezsensownym programem, ale w pewnych miejsach jest i powinien być wzorem dla TB, gdyż pewne rzeczy tam rozwiązane intuicyjnie, w TB są idiotycznie zaplanowane! Zupełnym milczeniem pomijam fakt, że TB jest reklamowany jako doskonałe zastąpienie OE. W tym kontekście wprowadzanie rozwiązań, które są kompletnie odmienne niż były w OE może powodować frustrację użytkownika. Jeśli reklamujemy coś dla kogoś, to szanujemy jego poglądy i przyzwyczajenia, czyż nie?
E2rd pisze:2.6 - istnieje rozszerzenie dodające przyciski "nast", "poprz".
Coś Ci się chyba pomyliło! I to zdrowo! Rozszerzenia służą (jak nazwa wskazuje) do rozszerzania funkcjonalności programu. Jeśli ja mam sobie instalować kilkanaście conajmniej rozszerzeń, aby uzyskać w programie PODSTAWOWĄ funkcjonalność (tak jak omawiany przykład), to komuś (autorom programu) się chyba coś w głowie zdrowo poprzestawiało. To tak jakbyś kupował w salonie szkielet samochodu, a za szybami, kierownicą, fotelami i klamkami musiał jeździć do różnych sklepów w mieście. No nie ośmieszajmy się! Mój komentarz dotyczy też innych Twoich wypowiedzi poniżej, w których sugerujesz instalowanie rozszerzeń dla uzyskania funkcjonalności podstawowej, czyli czegoś, co w innych programach pocztowych (nie tylko tych sensownych, tych bezsensownych również) jest na porządku dziennym. W ogóle taka propozycja, jak zainstalowanie specjalnego rozszerzenia, aby móc dodać sobie klawisze do przechodzenia w oknie wiadomości do następnej i poprzedniej wydaje mi się śmieszna, niedorzeczna i głupia za razem. I tu wcale nie piję do Ciebie, tylko do twórców TB, bo to jest naprawdę kretyński zamysł i trzeba mieć hiperfantazję, żeby coś takiego wymyślić i proponować!
E2rd pisze:2.7 - kliknij w listę wiadomości, to będziesz mógł chodzić strzałkami.
Próbujesz zrobić kretyna z siebie, czy ze mnie? Ja mówię o OKNIE wiadomości. Tam działają klawisze B i F, a strzałki nie. O tym, że na liście wiadomości w oknie głównym działają strzałki to wie każdy kretyn, bo wynika to z funkcjonalności samej listy (chociaż sumując niektóre pomysły twórców TB również zablokowanie czegoś takiego nie powinno nikogo dziwić). Dlatego zastanawiam się czemu ma służyć Twój komentarz do tego punktu.
E2rd pisze:2.8 - na pewno druga kopia? A może tylko drugie okno? Sprawdzałeś na liście procesów?
Nie ważne! Ważne, że przez BŁĄD mam wyświetlone DWA główne okna i nie za bardzo wiem, co mam z nimi zrobić. Pokaż mi CHOĆ jeden program pocztowy, który działa na dwie kopie / dwa okna główne!
E2rd pisze:2.9 - jest zwinięta żeby nie sięgać do sieci (i np. nie wyzwalać uruchomienia połączenia modemowego) w celu odświeżenia ilości postów. Nie podoba się? - jest rozszerzenie.
Coś Ci się chyba pomyliło! A po jakiego diabła w ogóle odświeża automatycznie? Kolejna "mondrość" TB, który chce wiedzieć lepiej niż użytkownik? A może ja nie chcę, żeby za każdym rozwinięcie odświeżał. Twoja propozycja - patrz komentarz wyżej.
E2rd pisze:2.5 - widok ustawia się na nowo przybyłej wiadomości, a jeśli nic nie przyszło na ostatnio zaznaczonej.
Czyli kolejna mądrość TB, który nie pozwala wybrać funkcjonalności, iż ZAWSZE ustawia się na ostatniej wiadomości. A jeśli chciałbym to zmienić, to oczywiście mam sobie zainstalować odpowiednie rozszerzenie, tak? Chwała Panu Bogu w Niebiosach, że nie trzeba instalować sobie rozszerzeń, aby odebrać pocztę, albo napisać list, bo niedługo, jeśli pójdziemy tropem Mozilla Foundation i jej programów, będziemy sobie ściągać program, który "jest", uruchamia się i jest. Ale żeby cokolwiek zrobił, to musi być zainstalowane odpowiednie rozszerzenie...
Nie rozumiem? Po co tworzyć wiadomość w HTML, jeśli następnie będzie ona wysyłana jako Plain-Text? To jakiś kretynizm...
E2rd pisze:3.3 - mylisz się. ISO8859-2 nie zawiera polskich cudzysłowów ani pauzy, które są normalne w tekście przeklejonym z Woda.
O czym Ty mówisz? Czy Ty czytałeś tą listę? Przecież w tym punkcie jest WYRAŹNIE napisane, że wiadomość została napisana w 100% przeze mnie w TB. NIE ZOSTAŁA wklejona! A poza tym nie używam Wo(r)da, tylko OpenOffice'a. A poza tym, gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o programowaniu (bo chyba nie masz) to byś wiedział, że za to w jakim formacie jest WKLEJANY tekst odpowiada program-odbiorca, a nie nadawca! Więc, to że przy wklejaniu są dodawane niestandardowe cudzysłowy, pauzy i inne znaki to wina THUNDERBIRDA, a nie Worda! Co za problem dopisać parę linijek kodu, które zamieniają automatycznie niestanadarowe znaki we wklejanym tekście na takie, które występują w wybranym standardzie?
E2rd pisze:4.2 "Import kont
pocztowych w ogóle nie uwzględnia kont
news." Dobre!

Przyczepiłeś się do błędu logicznego, a nie zwróciłeś najmniejszej uwagi na sedno! A sedno jest takie, że użytkownik wybiera "Importuj wszystko" przy instalacji / pierwszym uruchomieniu, a importowana jest tylko część danych. Czy istnieje jakikolwiek sposób na zaimportowanie z OE / innego programu kont news?
E2rd pisze:4.5 - a kiedy ostatnio zrobiłeś kompaktowanie folderów (czy-jak-to-się-tam-nazywa) w OE?
O czym Ty mówisz? Po raz n-ty w poście mylisz strony. To, że TB przy importowaniu wiadomości nie potrafił ich automatycznie skompaktować (uporządkować) to jest chyba wina THUNDERBIRDA, a nie OE, nieprawdaż. to aż taki wielki problem, że stworzyć kod, który automatycznie po importowaniu porządkuje foldery, tym bardziej, jeśli się wie, że taka operacja przy wielkich folderach pozwala odzyskać setki megabajtów danych? Dla Twojej informacji dodam, że kompaktowałem w OE wszystkie foldery tuż przez instalacją TB, bo chciałem, żeby na płycie z backupem zajmowały jak najmniej miejsca.
E2rd pisze:"5.Błędy „
odziedziczone ” po Outlook Express:" Dobre! Dziedziczyć można tylko po przodkach i innej rodzinie. Tu nie ma pokrewieństwa.

Nie wiem, czy zauważyłeś, ale wyraz ten został napisany w cudzysłowie. Jest to taki zabieg literacki pozwalający wstawić wyraz nie pasujący do sensu całego zdania, ale mający uruchomić szare komórki mózgowe (jeśli się je posiada) i zmusić czytelnika do wymyślenia sobie prawdziwego znaczenia danego zwrotu, określenia czy całego zdania. Dla wielu osób, które czytały tą listę, fakt iż chodzi mi o błędy identyczne, występujące i w OE i w TB, był oczywisty. Jesteś pierwszą osobą która zwróciła na to uwagę.
E2rd pisze:5.1 - jesteś lamer w sprawie sposobu działania protokołu POP3.
Jesteś śmieszny, albo żałosny. Albo i jedno i drugie. SAM napisałem program, który potrafi kasować wiadomości z serwera POP3 PO KAŻDEJ odebranej, a nie hurtem, co pozwala uniknąć tego durnego błędu, występującego zarówno w TB, jak i OE.
E2rd pisze:6.4 - jęczysz. Naciśnij Ctrl+u.
Jestem naprawdę w szoku! Rozwijasz się! Zaproponowałeś mi podgląd źródła wiadomości, zamiast zainstalowanie kolejnego rozszerzenia. Brawo! Ale o ergonomii i WYGODZIE korzystania z programów, to Ty chyba pojęcia nie masz, niestety...
E2rd pisze:7.4 - a ja tak nie chcę. Wpiszę sobie regułę na temat "SPAM" i już twój problem mam załatwiony. A dzięki istniejącej kolejności mogę uratować od uznania za spam wszelkie newslettery reklamowe, które subskrybuję

.
Kompletnie nie rozumiem, o co Ci chodzi? Ja MAM wpisaną regułe, którą proponujesz i nie dość, że problem nie jest rozwiązany (bo sam ląduje w Koszu, a nie w Niechcianych) to jeszcze dodatkowo w ogóle spam jest pobierany, bo TB nie potrafi usuwać wiadomości na serwerze (patrz wyżej), co jest zaprzeczeniem sensu istnienia tak świetnych programów, jak SpamAssassin.
E2rd pisze:8.1 - istnieją rozszerzenia do losowego i ręcznego wybierania sygnatur.
Na temat rozszerzeń już się nie wypowiadam, bo to się robi nudne. A czy istnieje rozszerzenie, które w ogóle pozwala posiadać więcej niż jedną sygnaturę dla tego samego konta? Bo to jest sens tego punktu. Kolejna podstawowa rzecz, która w TB wymaga specjalnego rozszerzenia, podczas gdy w całej masie innych programów jest na porządku dziennym.
E2rd pisze:8.2 - jest. Wystarczy zmienić "Nadawca" na górze okienka tworzenia. Jest też Ctrl+z.
Możesz jaśniej? Co i gdzie mam sobie zmienić, żeby ponownie wstawić sygnagturkę? Ctrl+Z nie działa, jeśli o fakcie omyłkowego usunięcia sobie sygnaturki przypomnisz sobie w połowie lub pod koniec pisania odpowiedzi - musiałbyś wtedy cofnąć wszystkie wprowadzone zmiany. Sądzę, że menu pod klawiszem Załącz nie ucierpiałoby tak bardzo, gdyby np. tam dodać "Załącz podpis".
E2rd pisze:9.1 - dziwne, niejeden raz na tym forum słyszałem pretensje, że TB żąda ponownego podania hasła w takiej sytuacji...

Mówimy o sytuacji, w której użytkownik wpisze błędne hasło i zaznaczy opcję jego zapamiętania w Menedżerze haseł! Jeśli ktoś tego nie zrobi, to być może TB reaguje prawidłowo. W moim przypadku (a ten i wszystkie inne punkty listy oparłem wyłacznie o własne "boje" z TB) po podaniu błędnego hasła i zaznaczeniu odpowiedniej opcji, TB w kółko próbował przesłać je do serwera, mimo że odbierał informację, iż jest to hasło błędne. W opisywanej przeze mnie sytuacji jedynym rozwiązaniem było usunięcie odpowiedniego wpisu w Menedżerze haseł i ponowne zalogowanie do serwera. Zdrowo uciążliwe.
E2rd pisze:10.1 - i znowu o jakimś pokrewieństwie TB i OE...
I znowu, po raz kolejny czepisasz się zwrotu, a nie sensu błędu. Może i komuś się nie podoba, że porównuję TB do OE, ale fakt, że książka adresowa w TB może przechowywać tylko dwa adresy e-mail jest rzeczą oczywistą i kompletnie bez sensu.
E2rd pisze:10.4 - gdzieś w opcjach się ustawia, z czego ma zbierać adresy. Domyślnie chyba tylko z wysłanej poczty - jeśli zawsze adresujesz z ksiązki, to nie ma co zbierać...
Ciekawy opis funkcjonalności tego folderu. "Gdzieś tam coś tam jest, żeby jakoś tam to działało". Śmieszne. Korzystam z TB x miesięcy, adresuję wiadomości ze skrzynki, przez odpowiedz, wpisując, wklejając adresy i na różne inne sposoby i ciągle folder ten mam pusty. Ponawiam więc pytanie. Po jakiego diabła on jest? I dlaczego nie można go usunąć?
E2rd pisze:12.1 - tam jest chyba napisane "Adresat"? Nie wiem, nie używam Globalnej skrzynki odbiorczej.
Tam jest napisane
Adres, a nie
Adresat i zawiera to FOLDER w którym występuję odnaleziona wiadomość. Co ma wspólnego używanie (lub nie) skrzynki globalnej z oknem wyszukiwania wiadomości, bo nie za bardzo kojarzę.
E2rd pisze:12.2 duplikat
Jak należy rozumieć Twój komentarz? Bo nie za bardzo wiem do czego go przykelić.
E2rd pisze:13.2 - zainstaluj rozszerzenie Mnenhy. Pomaga na niektóre bolączki.
Rozszerzenie? Kolejne? NO COMMENT!
E2rd pisze:13.3 - mylisz się. Wrotkę daje się spokojnie zmienić / wyłączyć - tylko nie przez klikalne okienka opcji.
A jak? I dlaczego nie ma tego w opcjach?
E2rd pisze:13.4 - sorry, zapewne jest na to odpowiedni standard i TB się do niego stosuje.
Standard mówiący o tym, że temat przesyłanej wiadomości musi być w nawiasach kwadratowych? No chyba sobie żartujesz ze mnie? A czemu miałby taki standard służyć, przy założeniu że ktokolwiek uderzyłby się w głowę tak mocno, by taki standard w ogóle zdefiniować.
E2rd pisze:13.5 - no coż, jeśli RTF został wysłany jako text/plain to tak będzie...
Ów RTF został wysłany poprzez dołączenie go do wiadomości jako ZAŁĄCZNIK, tak jak dołącza się każdy inny plik. Jeśli TB wysyła taki załącznik jako plain/text to raczej jest chyba jego problem, a nie użytkownika, czyż nie?
E2rd pisze:14.2 - no, wreszcie błąd o którym słyszałem już wcześniej...
A jak należy traktować błędy, których nieskomentowałeś w żaden sposób (a jest ich dość sporo)? Uznajesz, je że są, czy że ich nie ma? Bo na podstawie tego komentarza należałoby wnioskować, że na 77 znalezionych błędów uznałeś DWA, a 75 odrzuciłeś. Gratuluję! Dodam jeszcze od siebie, że skoro o tym błędzie słyszałeś, to już pewnie nie usłyszych (chociaż... nigdy nie wiadomo!), gdyż w instalatorze 1.0.6. problem ten został usunięty. Chyba...
E2rd pisze:15.3 - to można sobie zmienić.
Wiele rzeczy można sobie zmienić. Wiele rozszerzeń można sobie zainstalować... Pytanie w punkcie 15.3 brzmiało jaki jest sens tego.
E2rd pisze:Czy napastliwość to Twój styl dziennikarski?
Nie. Nie wiem, czy to zauważyłeś, ale w poście inicującym ten wątek jest WYRAŹNIE napisane, że tekst jest tylko bardzo brudnym brudnopisem i przed utworzeniem z niego artykułu będzie solidnie wyprostowany i wyczyszczony.
E2rd pisze:Aha, i nie powołuj się, że to jest "weryfikacja przez zespół mozillapl.org". Bo nie jest.
Sprawdź sobie prawo prasowe, ustawę o prawie autorskim, a przede wszystkim Ustawę Zasadniczą! Istnieje w Polsce takie pojęcie jak WOLNOŚĆ słowa. Jeśli się nie podoba, to trzeba przenieść się na Bermudy. Co nie zmienia faktu, że (patrz wyżej) miałeś (i wszyscy mają) do czynienia z BRUDNOPISEM tekstu, a nie gotowym artykułem. Uznaję Cię jednak za osobę z ogromnym dorobkiem (ponad 2000 postów) i znacznym autorytetem, dlatego skoro Ty stwierdzasz, że zapisu takiego nie mogę umieścić w ewentualnym artykule, to go oczywiście stamtąd usunę.
Serdecznie pozdrawiam i przepraszam, jeśli kogoś (a w szczególności Ciebie!) uraziłem tonem swojego postu. Napastliwość NIE jest moim stylem dziennikarskim. Czasami po prostu sprawiam takie wrażenie! Miłego wieczoru!